snurken kan een serieus probleem zijn. Het komt veel voor en is een probleem voor meerdere dan alleen degene die snurkt. De mensen in zijn of haar omgeving kunnen er namelijk ook veel last van hebben. De snurker zelf kan allerlei klachten ervaren. Genoeg redenen om een oplossing te vinden. Kijk direct op snurken.nl/snurken/”>https://www.snurken.nl/snurken/snurken.nl/snurken/”>

Wat is snurken?

Zodra iemand gaat slapen, ontstaat er een spierverslapping van alle spieren in iemand lichaam. De tong is een spier, en deze verslapt dus ook. Dankzij de verslapping zakt de tong langzaam weg, richting de luchtweg. Hierdoor wordt de luchtweg een stuk verkleint. Het kleiner worden van de luchtweg heeft speciale trillingen tot gevolg. Deze trilling zorgen voor het produceren van een zagend, brommend of ruisend geluid. Dit geproduceerde geluid wordt snurken genoemd. Het volume van dit geluid kan per persoon erg verschillen. Bij een hoger volume is de kans groter dat iemand in de naaste omgeving er last van heeft. Naast dat het voor iemands omgeving problematisch kan zijn, kan het voor diegene zelf ook verschillende problemen opleveren. Het lichaam moet namelijk veel meer moeite doen om genoeg adem te krijgen. Dit doordat de luchtweg kleiner wordt. Een ademstilstand kan hier een gevolg van zijn. Dit heet slaapapneu. Wanneer dit gebeurt reageert het lichaam automatisch met een ‘schrik’-reflex tijdens de slaap. Hierdoor spannen de spieren zich iets aan en is ademhaling weer mogelijk. De snurker zelf merkt hier meestal niet veel van, maar deze ontwaak-reacties zorgen er wel voor dat de snurker niet in een diepe slaap komt. Wanneer de adem stop langer dan 10 seconden duurt dan heet dit een slaapapneu, heeft u maar 10 ademstilstanden per uur dan is er sprake van een slaapapneu syndroom. Vermoeidheid is dan ook een logisch volgend probleem van snurken. 

Wat zijn de oorzaken en mogelijke oplossingen?

snurken kan vele oorzaken hebben. Er kunnen meerdere redenen tegelijk zijn waardoor iemand snurkt. Dit zijn mogelijke oorzaken:

  • Oververmoeidheid
  • Ouderdom
  • Medicaties
  • Alcohol
  • Op de rug slapen
  • Verdikte wanden in de keelholte
  • Roken
  • Overgewicht
  • Zwangerschap
  • Hooikoorts

Zoals u ziet zijn er veel oorzaken voor gesnurk. Het verdikken van de wanden in de keelholte kan voorkomen tijdens een zwangerschap. Ook kan het voorkomen bij kinderen, wanneer hij of zij last heeft van vergrote amandelen van de keel of neus. snurken kan ook ontstaan door een vernauwde neusholte. De oorzaak hiervan heeft vaak te maken met een verkoudheid of allergie. Daarnaast kunnen ook poliepen of het scheef staan van het neusschot een rol spelen. Hoe is snurken nou op te lossen?  U kunt zelf al een aantal maatregelen treffen om uw snurken te verminderen. Zo kunt u bijvoorbeeld zorgen dat u niet te veel last heeft van overgewicht. Ook kan het helpen om er op te letten dat u twee uur voordat u naar bed gaat geen alcohol meer nuttigt. Stoppen met roken kan ook een groot verschil maken voor het lawaai dat u tijdens het slapen produceert. Daarnaast bestaan er ook een aantal artikelen om het snurken tegen te gaan. Mochten die niet werken dan is het zelfs mogelijk om er voor te kiezen om een medische ingreep te ondergaan.